top of page

Tavallinen käyttötapa

Mistelihoitoa käytetään integratiivisessa onkologiassa lähes poikkeuksetta tukihoitona tavanomaisten hoitojen rinnalla. Mistelihoito voidaan aloittaa ennen tavanomaista hoitoa tai niiden jälkeen. Keskieurooppalaisissa integratiiviseen hoitoon perehtyneissä keskuksissa mistelihoito annetaan yleensä tavanomaisten hoitojen kuten sytostaattihoidon tai biologisten hoitojen (vasta-ainehoito ja immuunivastetta muuntava hoito) rinnalla, jolloin voidaan hyödyntää mistelihoidon synergistisiä vaikutuksia näiden hoitojen kanssa.

 

Lisätietoja mistelihoidosta integratiivisessa onkologiassa: 

Videodokumentti “Misteli esimerkkinä integratiivisesta onkologiasta

https://youtu.be/nx04emcIY8k

Dokumentti on 6. jakso seitsemänjaksoisessa dokumenttisarjassa antroposofisesta lääketieteestä "Die Kunst des Heilens / The Art of Healing" (©Medical Section at the Goethanum, Dornach, CH, suomenkielinen tekstitys)  

 

Tavallinen käyttötapa on injektio ihon alle (s.c.).

Muut mistelihoidon käyttötavat kuten injektio laskimoon, kehon onteloihin tai suoraan kasvaimiin on rajoitettu mistelihoitoon erikoistuneisiin onkologisiin keskuksiin.

Vaikka mistelivalmisteet ovat monissa Euroopan maissa saatavilla apteekeissa ilman reseptiä, sitä ei ole tarkoitettu itsehoidoksi. Hoidon aloittaa aina mistelihoitoon perehtynyt lääkäri. Lääkäri myös seuraa vastinetta hoitoon.

 

On suositeltavaa, että ensimmäinen pistos tehdään yhdessä hoitavan lääkärin kanssa, joka voi näyttää sopivan paikan (esim. alavatsa tai reiden etuosa) ja selittää injektion eri vaiheet. Pistokset annetaan 2-3 kertaa viikossa mieluiten aamuisin. Mistelivalmiste pistetään ihon alle samalla tavalla kuin esim. insuliini-injektio ja tekniikka on helppo oppia.

Pistosta varten tarvitaan

 • Mistelivalmiste 1 ampulli=1 ml

 • Steriili 2 ml ruisku

 • Steriili lyhyt ohut neula (esim. 25G 0.5 x 16mm)

 • Ihonpuhdistuslappuja

 • Tarvittaessa pieni laastari

Ennen käyttöä

 • Kaikki tarvikkeet laitetaan valmiiksi. Asennetaan neula suojuksen kanssa tukevasti valmiiksi ruiskuun.

 • Kevyesti koputtamalla poistetaan tarvittaessa neste ampullin yläosasta. Ampulli avataan napsauttamalla sen kaulan punaisen merkin kohdalta. Ampulli aukeaa helposti, kun punainen merkki sijaitsee edessä ja kaulaosaa napsautetaan taaksepäin. 

 • Poistetaan neulasuojus ja vedetään ampullin sisältö ruiskuun. Ylimääräinen ilma poistetaan ruiskusta pitämällä ruisku pystyasennossa, koputtamalla kevyesti ja työntämällä neste neulan kärkeen saakka.

Injektio

 • Iho puhdistetaan 

 • Muodostetaan ihopoimu kahden sormen välissä

 • Pistetään neula ihon läpi noin 45 asteen kulmassa. 

 • Ihopoimua hiukan löysätään ja ampullin sisältö ruiskutetaan tasaisesti ihon alle

 • Kun ruisku on tyhjä, se vedetään ihosta ja pistopaikkaa painetaan kevyesti hetken ajan kuivalla lapulla 

Paikallinen reaktio

Pistoskohdalla voi esiintyä lievä paikallinen reaktio, jota voi verrata hyönteispuremaan (keskellä turvotus ja ihon punoitus sekä kutinaa). Ihoreaktio voi olla halkaisijaltaan jopa 5cm. Tämä on ohimenevä normaali tapahtuma, immuunijärjestelmän vaste mistelille eikä sivuvaikutus. Yleensä paikallinen reaktio häviää 1-2 päivän kuluessa. Pistospaikalla voi tuntua edelleen pieni kovettuma. 

 

Välttääkseen voimakkaampia reaktioita pistospaikkoja vaihdellaan säännöllisesti eikä pistosta anneta ärtyneelle ihoalueelle. Seuraava pistos annetaan vasta kun paikallinen reaktio on rauhoittunut.

 

 

Steele M L, Axtner J, Happe A, Kroz M, Matthes H and Schad F. Adverse Drug Reactions and Expected Effects to Therapy with Subcutaneous Mistletoe Extracts (Viscum album L.) in Cancer Patients. Evid Based Complement Alternat Med, 2014;2014:724258. DOI: 10.1155/2014/724258

bottom of page