Mistelihoidon aineosat ja vaikutus

Viscum album L

Valkomarjainen misteli (Viscum album L.) on ikivihreä puoliloinen pensas, joka kasvaa lehti- ja havupuissa. Erityisen usein se kasvaa poppelissa ja omenapuussa, mutta myös vaahterassa, koivussa, lehmuksessa, akaasiassa, pajussa, orapihlajassa, mantelissa, jalavassa ja harvoin tammessa. Havupuista se suosii mäntyä ja kuusta.

 

Misteli kasvaa koko Euroopassa, mutta Pohjois-Euroopassa se on harvinainen, koska se ei siedä kovia pakkasia. 

 

Suomessa lähinnä luonnonvaraisia misteliesiintymiä on havaittu Tukholman seudulla. Vuonna 2008 Suomessa kasvoi todistettavasti ainakin yksi misteli omenapuussa Paraisilla sijaitsevassa puutarhassa.

Turun Ruissalosta löytyi 2016 misteliä poppelissa. Vuonna 2019 misteliä havaittiin Turun seudulla Kaarinasta Naantaliin ulottuvalla alueella. Yksittäisiä havaintoja tutkijat olivat saaneet myös Jokioisilta, Tampereelta ja Kemiönsaarelta.

Pääteltiin, että linnut olivat mahdollisesti kuljettaneet marjat Suomeen tai se on levinnyt mahdollisesti ihmisen joulukoristeiksi tuomista oksista. 

(Wikipedia) 

 

Erikoista mistelissä on kasvutavasta johtuva pallomainen muoto. Misteli kasvaa kaikkiin ilmansuuntiin riippumatta valosta ja painovoimasta.